Leer-Werkbanen

Vacature: inkomensconsultent intake

Referentie: HLS-V19329

Klant / soort bedrijf
gemeentelijke instelling
Werklocatie:
regio rotterdam/thuis werkend
Functiecategorie
P&O/training/opleiding
Functienaam
Inkomensconsulent
Opleiding
WO
Dienstverband
Fulltime
Salarisindicatie € / mnd, bruto
in overleg
 
Direct solliciteren

Bedrijfsprofiel

Gemeentelijke overheidsinstelling (in Zuid Holland)

Beschrijving functie

Voor onze opdrachtgever zoeken wij een Inkomensconsulent Intake

Jouw functie/ opdracht
Het voorbereiden en beoordelen of en tot welke hoogte en duur aanvragers in aanmerking kunnen komen voor een inkomensvoorziening in het kader van de Participatiewet, IOAW of Bijzondere Bijstand, alsmede het voorkomen van fraude binnen de kaders van relevante wet- en regelgeving teneinde de borging van tijdigheid en rechtmatigheid. Door verloop in het personeelsbestand is er een vacature ontstaan.

Wat is de grootste uitdaging van deze functie?
De balans vinden tussen kwaliteit en kwantiteit. Dus het tijdig (binnen de norm) afhandelen van aanvragen Levensonderhoud en Bijzondere Bijstand, conform de gestelde kwaliteitseisen. De doelstelling is ook om zoveel mogelijk maatwerk te leveren aan de burger.

Wat zijn de hoofdtaken van de functie?
Behandelt zelfstandig aanvragen Participatiewet, IOAW, Bijzondere Bijstand of levensonderhoud. Draagt hierbij complexe of mogelijk fraudegevoelige aanvragen over aan de Senior Inkomensconsulent. Onder ‘behandelen’ valt: onderzoeken, toetsen, beoordelen, interpreteren, gegevens verzamelen en controleren (zo nodig met gesprekken of huisbezoeken), tijdig beslissen over toekenning of afwijzing van een aanvraag/voorziening/uitkering, de hoogte berekenen en de duur bepalen, gegevens verwerken in geautomatiseerde systemen en beschikkingen genereren, dossiers completeren.

Verstrekt tijdig voorschotten op basis van wet- en regelgeving en draagt zorg voor de verrekening met of terugvordering van de uitkering.
Signaleert verdachte situaties in het kader van rechtmatigheid, beslist of aanvullend onderzoek gewenst is en draagt zorg voor eventuele inschakeling van een Senior Inkomensconsulent.

Rapporteert over onderzoeksbevindingen op basis van analyse van gegevens conform wet- en regelgeving.

Haalt en geeft informatie aan doelgroepen, zo nodig middels persoonlijk contact, inzake hun persoonlijke inkomens-/woon-/vermogenssituatie, de voortgang, het al dan niet toekennen van aanvragen of de beëindiging van de uitkering. Verstrekt informatie over voorliggende voorzieningen.

Herkent crisissituaties van werkzoekenden en bepaalt passende interventie; zorgt waar nodig voor een adequate doorverwijzing naar relevante (externe) partijen of instanties.

Treedt op als vraagbaak voor collega’s.

Eisen
Een afgeronde WO-opleiding (bij voorkeur rechten)
Minimaal 6 maanden werkervaring op het vakgebied van Inkomensconsulent Intake
Kennis van relevante wet- en regelgeving, namelijk Participatiewet opgedaan in de afgelopen 2 jaar.
Minimaal 6 maanden ervaring met en kennis van Socrates, opgedaan in de G4.
Minimaal 6 maanden ervaring met en kennis van Suwinet.
Afgeronde trainingen emotie- en agressie, gesprekstechnieken en huisbezoek.